SOMBOR, BAČKI MONOŠTOR – U kojoj meri je pandemija izuzetno loše uticala na proizvođače konzumne ribe i značajno pogodila ovaj privredni sektor u našoj zemlji, govori podatak da je prodaja upola manja. Uzgajivači i proizvođači konzumne ribe kažu da takva situacija traje već godinu dana traje i da nikad nije bila gora, što dovodi u pitanje ekonomsku opravdanost i ostanak u ovom poslu.

“Tokom jeseni ribnjaci konzumnu ribu prodaju do prolećnog posta, to su neke planirane količine, a mnogima su ostale značajne zalihe ribe, pretežno konzumi šaran, koji stoji u zimovniku, a ni tamo ne može dugo da ostane, zbog starosti i određenih bolesti rine, pa i ako su cene pale ispod prodajnih na 200 dinara za kilogram na veliko (šarana koji se najviše se kupuje) ni tu se pomak ne vidi”, kaže Damir Đanić, vlasnik ribnjaka.

Uzgoj ribe proteklih godinu dana pokazao je lice rizika u ovom poslu, a posledice izazvane pandemijom pomrsile su račune mnogim proizvođačima konzumne ribe, jer je potražnja pala za oko 40 odsto. Ukoliko se tako nastavi, ekonomske posledice mogu biti fatalne, ističe Damir Đanić, dugogodišnji alas i vlasnik ribnjaka kod Bačkog Monoštora.

RTV (Vesna Milanović Simičić)