PEĆ – Patrijarh srpski Porfirije danas je, u pratnji pridvornih monaha, otputovao u Pećku patrijaršiju, drevno sedište Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Informativna služba SPC. On je, kako se navodi, “prva tri dana Vaskršnjeg posta, koji se provode se u molitvenom tihovanju, uz uzdržavanje od bilo koje hrane i pića, a nazivaju se Trimirje, provesti u svojoj stavropigijalnoj lavri”.

Prva tri dana Velikog posta, poznata kao trimirje, po vekovnom tipiku svete Crkve odlikuju se uzdržavanjem od bilo koje hrane i pića. Dakle, tokom ta tri dana pravoslavni verenici ništa ne jedu i ne piju, podseća u saopštenju SPC, naglašavajući da “u savremenom dobu duhovnici i parohijski sveštenici sa najvećom pažnjom vernicima, odnosno svakom pojedincu određuju način posta “.

To se, kako je objašnjeno, čini “u skladu sa njegovim duhovnim, psihofizičkim, zdravstvenim, profesionalnim i drugim mogućnostima, a posebno usredsređeno pristupaju vernima tokom trimirja kada se praktikuje ovaj najstroži vid posta”.

Fonet