NOVI SAD – Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu danas je obeležilo 160 godina postojanja svečanom akademijom, na kojoj su uručena najviša priznanja SNP-a, godišnje nagrade i pohvale. Na svečanosti koja je bila zatvorenog tipa, prilagođena propisanim preventivnim merama, ministarka kulture Maja Gojković rekla je da su Srpsko narodno pozorište pre 160 godina osnovali najveći ljudi tog vremena: Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj i Jovan Đorđević.

Pozorište je delilo sudbinu naroda i uspelo da prebrodi sve nedaće i nepovoljne okolnosti po naš narod i državu i da ostane simbol kulture grada Novog Sada, Vojvodine i Srbije, istakla je Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je dobitnik zlatne medalje “Jovan Đorđević”, citirao je reči Vilijema Šekspira od pre više od četiri veka, da je svet pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu.

“Ta je rečenica, uveren sam, aktuelna je i danas. Iako možda nije vreme da pričam o podršci Pokrajinske vlade, moram da kažem da je 2016. godine budžet SNP-a iznosio 600 miliona dinara, a danas 870 milina za funkcionisanje ovog pozorišta. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je 139 miliona dinara”, naveo je Mirović.

Tanjug, RTV (Sanja Macut Milovan)