NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom obeležavanja 17. godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, poručio je danas da Srbija nikada više neće dozvoliti novo stradanje svog naroda i upitao zašto krivci za ovaj zločin nisu kažnjeni i gde su bili oni koji su tada morali da zaštite srpski narod.

“Još jedan mart teče, 17. po redu, prolazi još jedna u nizu predugih godina od onih mračnih martovskih dana, u kojim je nova rana zadata telu našeg stradalnog naroda na Kosovu i Metohiji. Ta rana se ovih godina pretvorila u još jedan ožiljak na zavetnom kosovskom telu, toliko puta udarenom i povređenom da bi se neko drugi, slabiji, već odavno predao i poklekao”, napisao je Vučević na Instagramu.

Gradonačelnik Novog Sada je u objavi poručio da ožiljak ovog zločina nije zacelio, a da se i dalje pitamo zašto krivci nisu kažnjeni i gde su bili oni koji su morali da zaštite srpski narod.

On je naveo da pomoći srpskom narodu nije bilo tog marta 2004. godine, kada je desetine crkava oskrnavljeno, dok je uništavano oko 10.000 vrednih fresaka, ikona i drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu.

“Dok je 1.000 kuća gorelo, nijedna ruka nije pomogla onu kolonu od 4.000 srpske nejači dok je bežala, ostavljajući imanja i grobove predaka, ali noseći sa sobom sećanje, predanje i opomenu čije je Kosovo i Metohija i zašto nikada ne smemo odustati od njega“ , naveo je Vučević.

Gradonačelnik je na kraju svoje objave povodom martovskog pogroma naglasio da Srbija nikada više neće dozvoliti stradanje svog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Nikada više Srbija neće dozvoliti otvaranje neke nove rane i prolivanje novih suza naših kosovskih junaka. Nikad više dokle god ima nas koji se sećamo tog mračnog marta, nikad više dok ima nas koji pamtimo i čekamo pravdu i istinu”, poručio je Vučević na Instagramu.

Tanjug