BEOGRAD – Srbija više nije slaba, niti zemlja gubitnika, zemlja je koja ne preti, ali ne zaboravlja, spremna na razgovore, ali ne i na poniženje, hoće saradnju i kompromis, ali ne i konačna rešenja u kojima nema ni Srbije ni njenog naroda, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. Danas više ništa slično ne može da se desi bez odgovora Srbije – jasnog, ozbiljnog i odgovornog, naglasio je Vučić u obraćanju.

“Za nas ostaje prost i jedini mogući zaključak, Kosmet nije naše breme već naš krst, a sa krsta se mnogo bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće”, naveo je predsednik.

Vučić je istakao da se masovni zločin počinjen 17. marta, pre tačno 17 godina ne sme nikada zaboraviti i dodao da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda.

“Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio”, poručio je Vučić na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu.

Za masovni zločin, za pogrom, pitanje “zašto” je nepotrebno i ne postoji, jer nema nijednog “zato”, podvukao je on.

Rekao je da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda, za kažnjavanje zbog imena, vere ili nacije.

“Nema nijednog ‘zato’ koje može da opravda nečiju nameru da neki narod zgromi i uništi, što su sve značenja ruske reči pogrom, kako sa jasnim razlogom nazivamo ono što se dogodilo našem narodu, i srpskoj kulturnoj i verskoj bastini na današnji dan pre 17 godina”, istakao je on.

Tanjug