Bukvar pravoslavlja – 30 godina od početka snimanja, ponovo pred gledaocima

NOVI SAD – Radio-televizija Vojvodine će počev od Velike subote 1. maja, posle trideset godina od nastanka i više od dve decenije od poslednjeg repriziranja, ponovo emitovati kultnu obrazovnu seriju „Bukvar pravoslavlja”, koja je početkom ’90-ih godina predstavljala prvu saradnju srpske pravoslavne crkve i nacionalne televizije. Serija je tada emitovana u okviru školskog programa Radio – televizije Srbije, a realizovana je trudom ekipe dokumentarno – obrazovnog programa Televizije Novi Sad.

Idejni pokretač ovog projekta bio je Episkop bački dr Irinej (Bulović ), a po njegovom scenariju seriju je autorski uobličio reditelj Goran Vukčević.

Tokom osam godina snimanja po manastirima u Srbiji, ali i u mnogim eparhijama u regionu, kao i u Grčkoj, na Kipru i u Mađarskoj, nastalo je čak 130 epizoda u kojima su na teme iz crkvenog života , Starog i Novog zaveta , besedile vodeće ličnosti SPC.

Serija je snimljena sa blagoslovom Patrijarha srpskog gospodina Pavla, koji se pojavljuje u prvoj i još nekoliko epizoda.

Uvodnu reč u svakom nastavku govorio je Episkop bački Irinej, a uz njega u srijalu se , između ostalih, pojavljuju i Mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije, Episkop (u to vreme banatski)Atanasije i tadašnji Episkop raško-prizrenski Artemije.

U “Bukvaru pravoslavlja” veliki broj epizoda snimio je sadašnji Patrijarh srpski Porfirije, koji je u to vreme bio Iguman manastira Kovilj. Kao predavači pojavljuju se i tadašnji jeromonasi: Fotije , Joanikije i Jovan (Purić), koji su takođe kasnije postali Episkopi SPC.

Zanimljivo je da je u jednoj epizodi gostovao i tadašnji Iguman Hilandara, Pajsije.

Gledaoci će biti u prilici da svakog vikenda pogledaju četiri epizode „Bukvara pravoslavlja”, dve subotom i dve nedeljom, na prvom programu RTV u 11 časova.

1.maja na programu je uvodna eizoda u kojoj učestvuju Patrijarh Pavle i episkop bački Irinej i epizoda „Gostoljublje, Božje i ljudsko”. Dok će na sam Vaskrs na programu biti epizode: „Naša crkva” i „Radost kao liturgijsko slavlje”.

Teksti i foto: RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *