BEOGRAD – Vakcinacija daje rezultate, pokazuje istraživanje tima premijerke Srbije Ane Brnabić na dva para gradova sa različitim procentom vakcinisanih, koje pokazuje da broj novozaraženih u gradovima s manjim procentom imunizovanih raste, dok u parnjacima u kojima je vakcinisan veći broj ljudi stagnira. Iz istraživanja koje je sprovedeno u Boru i Zaječaru, odnosno Smederevu i Požarevcu, vidi se da su krive počele da se razdvajaju kada je epidemija počela da se zahuktava, a imunizacije da pokazuje efekte, što je, kako ističu iz vlade, znak da vakcina “radi”.

Kako je za današnji Blic objašnjeno iz Vlade Srbije, analize su paralelno sprovedene od druge polovine januara kada je počela masovna vakcinacija u Srbiji za gradove koji su geografski i demografski slični i koji su blizu jedan drugom.

Analiza je pokazala da je u Boru, gde je vakcinisano osam odsto manje ljudi, u februaru je bilo upola manje zaraženih nego u Zaječaru, ali je u martu broj novozaraženih u Boru drastično počeo da raste, dok je u Zaječaru stagnirao, što se, kako ističu, može pripisati samo vakcinaciji.

U Boru je vakcinisano 17,2 odsto punoletnih građana, a u Zaječaru 25,1 odsto, a kako za Blic navode iz vlade, ta razlika od osam procenata dovoljna je da se povuku paralele.

Tanjug