BEOGRAD – Izložba “Jasenovac, logor mrtvih – zemlja živih” koja će, uoči 76. godišnjice proboja zatvorenika iz tog zloglasnog ustaškog logora, biti otvorena 21. aprila u beogradskoj galeriji “Progres”, posvećena je kako sećanju na žrtve logora tako i razvijanju kulture sećanja uopšte, saopštili su organizatori. Reč je o nizu audio priča o Jasenovcu kroz koje posetioci galerije Progres prolaze koristeći vlastiti mobilni telefon, slušalice i specijalnu mobilnu aplikaciju. Ovo inovativno dizajnirano interaktivno iskustvo odvija se putem audio vođenja.

U ulozi naratora ili svojevrsnog muzejskog vodiča u digitalnoj aplikaciji našli su se glumci Radivoje Raša Bukvić i Bojana Kovačević – Gajin.

Sve priče su inspirisane istorijskim događajima i stvarnim pričama, ali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju, tako da posetioci praktično mogu da uđu i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na jednu vrstu interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišnog performansa.

Ovaj umetnički projekat koji se zasniva na veoma kompleksnom dizajnu zvuka i mobilnoj aplikaciji, nadgledali su i odobrili stručnjaci Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Nakon slušanja svake priče na izložbi, posetilac može da poseti veb sajt projekta i sazna više o istorijskim događajima i okolnostima.

Projekat iz koga je nastala ova izložba finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja. Izložbu organizuje Galerija Štab a podržali su je i omogućili Opština Stari grad i Galerija Progres.

Autori projekta su Darko Nikolić i Bogdan Španjević (digitalna agencija NextGame, a projekat se odvija uz blagoslov episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

U okviru izložbe biće izložena i posebna instalacija – tzv. Gvozdena knjiga, delo skulptora Viktora Kiša.

Projekat teži da kroz sistematično i stručno izložene činjenice kao i umetničke interpretacije događaja pruži doprinos stvaranju ambijenta u kome se bez predrasuda i politizacije govori o logoru Jasenovac ali i stvara atmosfera u kojoj se rane zaceljuju a ne produbljuju.

Projekat se sastoji od dve komponente: od audio izložbe i veb sajta.

Istorijske činjenice su izložene na veb sajtu projekta www.logorjasenovac.rs dok se na izložbi prikazuju samo umetničke interpretacije događaja i ličnih priča logoraša – sa ciljem razvijanja boljeg razumevanja fenomena logora Jasenovac, kao i saosećanja prema svim žrtvama logora bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu ili versku pripadnost.

Istorijski pristup umanjuje emocionalni ođek događaja, dok umetnička interpretacija nužno ne može imati tačnost naučno obrađene istorijske činjenice.

Upravo zbog toga je kombinovanjem dva pristupa, stvoreno uzbudljivo iskustvo zasnovano na istorijskim činjenicama i inspirisano istinitim događajima.

Cilj projekta nije da samo prikaže relevantne istorijske činjenice (na vebsajtu), već i da putem audio izložbe da podstrek za oblikovanje sistema vrednosti zasnovanog na kulturi sećanja, praštanja, pomirenja, ali poštovanja života i dostojanstva svake ljudske ličnosti stavljajući ovaj veliki narativ u univerzalni opšteljudski kontekst pre svega srpske ali i kulture i identiteta svih drugih naroda čiji su pripadnici stradali u Jasenovcu.

Zato je ovaj projekat osmišljen tako da slavi život a ne da produbljuje zagledanost u mržnju i tamu ljudskog postojanja.

Tanjug