Komemoracija u Jasenovcu, ipak, u senci politike; Milanović ponovo vređao Pupovca

JASENOVAC – U Spomen parku Jasenovac danas je obeležena 76. godišnjica proboja poslednjih zatočenika iz tog ustaškog logora, a pošto su vencima i cvećem, odvojeno položili predsednik, premijer, predsednik parlamenta i predstavnici naroda žrtava i antifašista.
Obeleževanje jasenovačkog proboja je ove godine proteklo u senci neuspešne kohabitacije u Hrvatskoj, ali i nezadovoljstva predstavnika naroda žrtava zbog nedefinisanog državnog stava o zabrani ustaših simbola i pokliča.

Venac je najpre položio premijer Andrej Plenković sa predstavnicima vlade, a potom i predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

Predsednik Zoran Milanović je venac položio sa nekadašnjim šefovima hrvatske države i poslednjim predsedavajućim predsednistva SFRJ Stjepanom Mesićem, nekadašnjim predsednikkom Ivom Josipovićem i nekada premijerkom Jadrankom Kosor.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od lenkovićeve milostinje. Prema rečima Milanovića, “jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi” i dodao da si time čini šteta, kako je naveo, istini i srpskom narodu.

“Gledamo sad i filmove u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mestom”, rekao je Milanović.

Dodao je da on nije doneo venac, već se, kaže, opredelio za ružu i kamen zbog toga što venci brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta.

Predsednik Zoran Milanović ponovo je danas kritikovao predsednika SNV, SDS S-a i poslanika u saboru Milorada Pupovaca za kojeg je rekao da je, kako je naveo, “kupljen i ucenjen”.

Milanović je u Spomen parku Jasenovac na obeležavanju 76-te godišnjice proboja zatočenika u tom ustaškom logoru, Pupovcu ponovo spočitao to što je, kako tvrdi, lider SDS S-a izvređao njegovu kandidatkinju za predsednicu Vrhovnog suda. “Ako želite na dramsku akademiju upišite. Da se pojavio iza mene na Palm Biču to bi bilo fakat zanimljivo. Ja sam predstavnik Srba pa tek onda Pupovac. U Zagrebu je dobio 200 glasova, a ima više od 20.000 Srba u Zagrebu. To nije legitimno”, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *