BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o investicijama u energetskom sektoru, sprovođenju zelene agende i restrukturiranju javnih preduzeća “Elektroprivreda Srbije” i “Srbijagas”. Mihajlovićeva je informisala šefa misije MMF-a Jana Kis Martejna da je Ministarstvo pripremilo četiri zakona u rudarskom i energetskom sektoru koji bi trebalo sutra da budu usvojeni u Narodnoj skupštini i ocenila da sledi nova era u srpskoj energetici, da se Srbija okreće investicijama i zelenoj agendi.

“Naša energetska politika biće potpuno drugačija nego prethodnih godina. Pored krovnih zakona o energetici i rudarstvu, pripremili smo dva potpuno nova zakona o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti”, navela je ona.

Ministarka je dodala da je reč o zakonima koji predstavljaju osnovu za sve buduće aktivnosti u ovim sektorima, kao i novi investicioni plan, procenjene vrednosti od skoro 16 milijardi evra, koji podrazumeva da se sve više okrećemo ka proizvodnji električne energije iz hidroelektrana, solarnih i vetroparkova, izgradnji gasovoda i diverzifikaciji snabdevača, kao i ka povećanju energetske efikasnosti.

Tanjug