NOVI SAD –Hristova nauka o ljubavi i praštanju koju je On zapečatio na Кrstu svojom krvlju, Veliki petak kao realnost koja nas određuje bez obzira na to da li verujemo ili ne, i žrtva Svetih Srpskih Novomučenika jasenovačkih, kao odraz iste one žrtve koju je sam Sin Božju podneo za ljudski rod, teme su emisije Tajna Velikog petka – Jasenovac, koju je ekipa RTV Vojvodine snimila na oveštanoj zemlji jasenovačkoj natopljenoj krvlju, molitvama i suzama.

O teškim činjenicama iz vremena zloglasnog logora u nekadašnjoj NDH, kao našem Velikom petku koji smo gledali, ali i duhovnoj obnovi, zavetima Svetog vladike Nikolaja srpskog i manastiru Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu kao crkvi praštanja, u emisiji govori vladika pakračko-slavonski Jovan. Emisija je na RTV 1 od 14.32

Urednik i autor je Sofija Ljukovčan, koja će iste večeri u 17.45, u emisiji Istina Velikog petka povesti gledaoce u Кosovsko pomoravlje, u rodni kraj Svetog kneza Lazara Hrebeljanovića i njegovu zadužbinu iz 14. veka, manastir Draganac. O Кosovu i Metohiji kao ikoni koja oslikava naš zavet sa Bogom, razgovarala je sa arhimandritom Ilarionom, igumanom manastira Draganac, u kome će neki, a pogotovo poštovaoci pozorišne umetnosti, prepoznati nekadašnjeg vrsnog glumca Rastka Lupulovića.

Tajna časnog krsta žrtve RTV1 18.45

Visoko, u okomitoj stenovitoj litici, na samoj ivici provalije, tajnu Časnog krsta i žrtve Gospoda Isusa Hrista svedoči studenička isposnica Svetog Save iz 12. veka.

Upravo tamo, na obroncima planine Radočelo, bila je ekipa Radio-televizije Vojvodine, kako bi gledaocima prenela važne poruke uzidane i živopise u ovom čudesnom pećinskom kompleksu, ali i manastiru Studenica, koji čuva jednu od najcenjenijih fresaka Raspeća u hrišćanstvu iz perioda s početka 13. veka.

O čudesnoj tajni susreta Boga i čoveka na krstu i istini da Božja ljubav nema mere ni granice, te velikoj činjenici da je sud istorije nad Bogom bio krst, a sud Božji nad istorijom Vaskrsenje, u emisiji govore arhimandit Tihon, iguman manastira Studenica i protojerej Jovan Milanović, rektor Karlovačke bogoslovije.

RTV