NOVI SAD – Nova radionica GreEnergy projekta u okviru Interreg – IPA CBC Hrvatska – Srbija programa održana je u utorak, 30. marta u Hotelu Veliki u Novom Sadu. Tema radionice:
Ozelenjavanje gradova – razvoji promovisanje energetske efikasnostii održive urbane sredine u pograničnim gradovima između Hrvatske i Srbije. Organizator i ove radionice je bio Prirodno – matematičkifakultet u Novom Sadu uz fokus na specijalnu temu radionice: Primena zelene infrastrukture i održivog razvoja – primeri iz privrede.

Primeri su pokrivali teme kao što je Značaj energetske efikasnoti u hotelijerstvu prezentovane od strane Milosava Dunjića. Zatim Rešenja bazirana na prirodi za gradove budućnosti, Danice Laćarac iz Nacionalne asocijacije zelenih krovova Srbije. Radionica je završena predavanjem na temu Održivi razvoj urbanih sredina – koncept UN Agenda 2030, Dragana Miloševića sa Prirodno matematičkog fakuleteta u Novom Sadu.

Ovo je projekat koji na specifičan način spaja stučnu javnost koja je direktno uključena u realizaciju samih aktivnosti, zatim lokalne i regionalne institucije kao podršku neohodnu za izvođenjea ktivnosti u svim njihovim fazama i pojedinaca, svih nas koji radimo i živimo u urbanim gradskim sredinama i direktno smo izloženi problemima koje projekat sad već uspešno rešava.

To su problemi koji se tiču svih nas i koji nisu samo našat renutna okupiranost već bavljenje njima daje dugoročne rezulatate. Cilj je da se stvori povoljnija mikroklima postavljanjem zelenih krovova i zidova. Pored toga ističe se održivost ovih intervencija kroz upotrebu obnovljivih izvora energije.
Pomenućemo samo neke do sada sprovedene aktivnosti koje su od izuzetnog značaja:
● U ŠOSO Milan Petović postavljena je solarna elektrana snage 120kW, a solarni paneli su postavljeni na krovnoj konstrukciji na skoro 1000 m2.
● Na delu krova škole postavljen je zeleni krov površine 480 m2 sa stazama za šetnju.
Jedan od ciljeva ovih akcija jeste energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije, kao i informisanost javnosti u okviru ovih tema. Zato je uz svako postavljanje solarnih panela i zelenih površina, planiran niz promotivnih i edukativnih aktivnosti, od kojih je jedan bio i ovaj događaj.
Pitanja i interesovanja javnosti za aktivnosti ovog projekta su sve intezivnije i pored svih preporučenih COVID19 mera koje su se poštovale bilo je apsolutno moguće ispratiti sve aktivnosti ovog događaja i učestvovati u razgovoru i diskusiji nakon predavanja.