BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković položio je danas venac na grob nekadašnjeg ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića, na kojeg je pre tačno 50 godina u Stokholmu izvršen atentat, od čijih posledica je preminuo. Selaković je rekao da je Rolović bio borac protiv nacizma i fašizma i borac za slobodu, a da je stradao od terorista koji su se rukovodili principima borbe za svet protiv kojeg se on borio.

“Na današnji dan pre tačno pola veka teroristi su pucali na ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića. On je nakon atentata dobio odlikovanje narodnog heroja od tadašnjeg predsednika SFRJ. Osam dana nakon atentata podlegao je povredama”, rekao je Selaković nakon pologanja venca u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Danas, kaže Selaković, sećamo se tog tragičnog čina i njegove žrtve, ali i kao država i narod podvlačimo antifašističku i slobodarsku tradiciju.

“Naš narod je opstao boreći se za prave vrednosti i na pravoj strani istorije. Dokle god smo takvi kao narod treba da se sećamo onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, za ideale i u borbi protiv najvećeg zla 20-og veka, a to su bili nacizam i fašizam”, naglasio je Selaković.

Tanjug