BEOGRAD – NU Beogradu je u 101. godini preminuo Zlatko Rendulić, general pukovnik avijacije u penziji, poslednji živi pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva i učesnik Aprilskog rata, saopštilo je danas Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije. On je preminuo u subotu, 24. aprila, a kako se navodi u saopštenju, ostaće u sećanju kao čovek koji je i u desetoj deceniji života učestvovao u aktivnostima na polju negovanja vazduhoplovnih tradicija.

Rođen je 1920. godine u Jastrebarskom, u Hrvatskoj, a pilotsku školu Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva upisuje u 20. godini. Učestvovao je u Aprilskom ratu, a posle kapitulacije živi i radi u Zagrebu sve do 1943. kad odlazi u partizane, nakon čega se u Italiji obučavao u Italiji i ŠSR. Po završetku rata radio je u vazduhoplovstvu i u Vazduhoplovnom opitnom centru (VOC), u Vazduhoplovnotehničkom institutu, gde je postao i direktor.

Vojnu karijeru završio je u činu general-pukovnika, kao pomoćnik načelnika Generalštaba za naučno istraživački rad. Tokom svoje karijere Rendulić je leteo na 47 tipova aviona, predavao na jugoslovenskim vojnim školama, a zajedno sa profesorima Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu formirao je Višu vojno vazduhoplovnu tehničku akademiju u Žarkovu 1966. godine. Bio je član Međunarodne vazduhoplovne akademije, kao i mnogih vazduhoplovnih udruženja i nosilac je mnogih ratnih i mirnodopskih odlikovanja.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Tanjug

Foto: RTV