BEOGRAD – Srpski kompozitor Zoran Simjanović preminuo je danas u 75. godini, objavila je Jugoslovenska kinoteka na svom Fejsbuk profilu. Beogradski mediji navode da je Simjanović preminuo od posledica korona virusa, nakon što je protekle dve nedelje bio u bolnici. Zoran Simjanović rođen je 1946. u Beogradu, gde je kao dečak išao na časova klavira, a već kao tinejdžer počeo je da svira u sastavima “Siluete” i “Elipse”, prvim beogradskim rokenrol grupama. Nakon saradnje sa Zoranom Hristićem na muzici za film ‘Nemirni”, prekinuo je studije prava i upisao Muzičku akademiju u Beogradu.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a dobitnik je više nagrada. U periodu od 1965. godine do 1999. godine izdao je 24 albuma. Simjanović je najviše komponovao muziku za brojne poznate srpske filmove i dobijao nagrade.

Među poznatim filmovima se nalaze “Otac na službenom putu”, “Balkan ekspres”, “Tango argentino”, “Tito i ja”, “Bure baruta”, “Miris poljskog cveća”, “Specijalno vaspitanje”, “Boško Buha”, “Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Maratonci trče počasni krug”, “Šta se zgodi kad se ljubav rodi”, “Žikina dinastija”, “Sabirni centar”, “Vreme čuda” i mnoge druge.

Od novijih ostvarenja, komponovao je muziku za serije “Delirijum tremens” i “Tajne vinove loze”.

Tanjug

Foto: Youtube (Screenshoot)