NOVI SAD –Predstavnici Matice srpske i pokrajinski ombudsman potpisali su sporazum o saradnji koji podrazumeva zajednički rad na dodatnom rasvetljavanju događaja u vezi sa velikom racijom, a sve u susret obeležavanju 80 godina od tog pogroma.

Sećanje na raciju iz januara 1942. godine i hiljade žrtava neguje se u Bačkoj. Iako je istoriografija taj događaj izučavala, u susret obeležavanju 80 godina od racije biće urađeni dodatni naučno istraživački radovi. Sve kako bi se na osnovu novih saznanja izgradila perspektiva bolje budućnosti, kažu u Matici srpskoj.

Cilj sporazuma je , kaže prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, s jedne strane, da ništa što se desilo ne bude skriveno, već objektivno istraženo.

“Pod dodatnim objašnjenima svega što se događalo u godinama nadirućeg fašizma i svega što je vezano za okupaciju i komadanje Jugoslavije”, kaže.

“Da podstaknemo organe za pitanje obrazovanja da se u školske programe uvrste teme koje skreću pažnju na prošlost, da ne zaboravljamo i da gradimo zajedničku budućnost”, dodaje prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman.

Sporazum između Matice i ombudsmana podrazumeva i izdavanje zbornika, kao i organizovanje naučnog skupa o Raciji iz 1942.

RTV (Sanja Macut Milovan)