NOVI SAD – U Novom Sadu obeležena je 77-a godišnjica deportacije novosadskih Jevreja. Prema dostupnim podacima, za vreme drugog svetskog rata u logorima je ubijeno i umrlo više od tri hiljade novosadskih Jevreja od četiri hiljade, koliko ih je pre rata živelo u gradu. Pred sam kraj Drugog svetskog rata, krajem aprila 1944-te, tadašnje mađarske i nemačke vlasti započele su deportaciju novosadskih Jevreja u koncentracione logore širom Evrope. Mađarske vlasti, policija, žandarmerija i vojska, počeli su da hapse sve Jevreje, bez obzira na starost i pol. Oni su zatim iz prostorija Sinagoge u Novom Sadu odvoženi u sabirne logore, a nakon toga u logore smrti.

,,I eto mi se i danas toga sećamo, jako je malo svedoka koji bi mogli nešto da nas podsete na to, ali mi se trudimo da to ne zaboravimo i da govorimo o tome bar svake godine”, rekao je Mirko Adam, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu.

Tokom procesa deportacije izvršena je i sramna pljačka imovine prognanih lica, a u koncentracionim logorima stradalo je više od 50 odsto novosadskih Jevreja, što predstavlja veliku sramotu i tragediju koju ne smemo zaboraviti, istakao je zamenik gradonačelnika Milan Đurić.

,,Na današnji dan, svake godine, sa velikim poštovanjem i žaljenjem sećamo se svih naših sugrađana koji su stradali taj dan samo zato što su bili Jevreji. Mi ćemo se sećati svih nastradalih od fašizma i nacizma, i to nešto ne smemo nikada da zaboravimo”, izjavio je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Prema postojećim podacima, za vreme Drugog svetskog rata u logorima je ubijeno i umrlo više od 3.020 novosadskih Jevreja od 4.350, koliko ih je pre rata živelo u gradu. Nakon rata, veliki broj preživelih se seli u Izrael.

RTV (Nemanja Popadić)