BEOGRAD – Pored postojeća četiri aerodroma koji su u funkciji međunarodnog vazdušnog saobraćaja, u Srbiji je u planu izgradnja još dva aerodroma, još jednog u Beogradu i jednog u Novom Sadu, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Tačna lokacija dva nova međunarodna aerodroma, njihova površina, vreme izgradnje i investiciona vrednost biće određeni u daljoj razradi planske i tehničke dokumentacije, preciziraju za Tanjug u ministarstvu.

Objašnjavaju da se Prostorni planom Republike Srbije od 2021 do 2035. definiše potreba dugoročne rezervacije prostora za potrebe izgradnje novih aerodroma u Beogradu i Novom Sadu.

“Pre donošenja odluka o izgradnji neophodno je izvršiti detaljna istraživanja, izraditi detaljniju plansku i tehničku dokumentaciju, kao i rešiti druga pitanja”, navode u ministarstvu.

Kako je ranije prenela eKapija, novi beogradski aerodrom gradiće se kod Dobanovaca, na novoj lokaciji na 10 kilometara zapadno od aerodroma “Nikola Tesla”, 24 kilometra od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac – Dobanovci – Deč.

Kompleks, kako navodi eKapija, trebalo bi da bude površine oko 1.100 hektara, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i kodnom oznakom aerodroma 4F.

Kada je reč o Novom Sadu, prenosi taj portal, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od najvećeg grada na severu Srbije, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj – Šajkaš – Budisava, sa obuhvatom od oko 300 hektara i kodnom oznakom aerodroma 4E.

Tanjug