BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u roku od 14 dana biti postavljen temaljac za izgradnju nove kovid bolnice u Novom Sadu, koja će biti izgrađena za četiri meseca.

“Rešavamo sad papirologiju, bolnica će imati 600 novih ležajeva, od toga 200 intenzivne nege i izgradićemo je za četiri meseca”, kazao je Vučić za Pink.

Dodao je da će kovid bolnica u Novom Sadu biti izgrađena na isti način kao bolnice u Batajnici i Kruševcu, kao i da će biti nešto veća od kruševačke bolnice.

Kaže da će se tek videti da li će biti potrebno da se građani vakcinišu možda i tri ili četiri puta godišnje i da Sinofarm i Fajzer već idu na treću vakcinu.

Predsednik je poručio da će Srbija svakako obezbediti i treću vakcinu građanima, ako tako bude odlučeno.

Podsetio je da će Srbija sama praviti vakcine i dodao da će fabrika biti izgrađen nedaleko od aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu.

Tako će se u toj fabrici proizvoditi 25 do 30 miliona doza vakcina godišnje, kazao je Vučić dodajući da će to biti dovoljno za snabdevanje Srbije i regiona.

Vučić je rekao da je Srbija donela odluku da pravi tzv. Bajofor institut sa proizvodnim pogonom, koji će se baviti biotehnologijom, biomedicinom i slično.

Objašnjava da danas na svakih 73 dana ima novih dvostruko više snažnja u biotehnologiji i bioedicini nego do tog trenutka, što je rezultat napretka veštačke inteligencije.

Tanjug