“Devojčice sa šibicama” sa naših ulica (AUDIO)

NOVI SAD – Bajke najčešće imaju srećan kraj jer pravda na kraju pobeđuje. “Devojčica sa šibicama“ je predstava Pozorišta mladih, u režiji Sonje Petrović, o deci kojoj je ulica dom.To je bajka koja nas uči da gledamo u ljude, a ne u zvezde, te da srećan kraj stvaramo, zapravo, mi. a
O tome za RNS razgovaramo sa dramaturškinjom predstave, Minom Petrić.

“Predstava je po tekstu ali nije njegova dramatizacija. Bajka je lajt motiv na kome posmatramo realnost. Tema se sama nametnila jer ima sve više siromašne dece.

Radeći na ovoj predstavi, autorke su imale stručnu pomoć psihološkinja i pravnice udruženja “Sloboda nema cenu” koja se bavi trafikingom i trgovinom ljudima kao i adekvatne literature i kontaktima iz Svratišta u Novom Sadu čiji su štićenici slali primedbe koje su autorke sve inkorporirale u predstavu.

To su nasilje, problem sa zloupotrebama PAS, problem sa nedostatkom empatije, problem u obrazovanju, seksualno nasilje, nemogućnost da se izgovori reč “neću” i primoranost ka pribegavanju krivičnim delima radi zarade.

Predstava nije preporučljiva deci ispod 12 godina.

“Mi smo dali na našem sajtu i preporuku kako roditelji da razgovaraju sa decom na temu smrti i nasilja” rekla je Petrić i dodala

“Poverenica za ravnopravnost je nakon premijere rekla da smo mi uradili ono što smo mogli, skrenuli pažnju na problem a da je sledeći korak na institucijama a mi bismo još dodali, i na pojedincima jer mislimo da ova tema svakog treba da se tiče”.

Okretanje glave od takve dece svakako nije rešenje.

RTV (RNS)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *