NOVI SAD – Još 15 porodica koje su ostale bez svojih domova nakon ratova 90-ih, dobilo je ugovore za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini. Za taj vid stambenog zbrinjavanja Fond za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, izdvojio je 15 miliona dinara.

Nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih godina prošlog veka, Lazar Savić rodom iz okoline Tuzle, poput mnogih porodica, trajno ostaje bez stalnog mesta prebivalista. Nakon više od 25 godina podstanarstva, Lazar i njegova porodica konačno dobijaju krov nad glavom – u Zmajevu.

“Sad mi je drago što sam dobio kuću, pošto sam ja dete sa sela pa volim selo. Da mogu imati poljoprivrede neke i stoke, i nisam ja za grad, nisam ja gradsko dijete i volim da sam na selu“, kaže Lazar Savić.

Pomoć za kupovinu seoskih kuća dobilo je 15 porodica koje imaju status izbeglih i raseljenih lica, a njihovi novi domovi nalaze su u okolini Sombora, Vrbasa, Nove Crnje, Bača, Titela, Bačke Palanke, Šida, Temerina, Novog Sada, Novog Bečeja i Zrenjanina.

“Da Pokrajinska vlada daje nesebičnu podršku pokrajinskom Fondu za izbegla i raseljena lica govori činjenica da pokrajinski Fond za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu raspolaže sa većim budzetom koji je imao u periodu pre ove pandemije“, napominje pokrajinski sekretar za regionalni razvoj Aleksandar Sofić.

RTV (Nemanja Popadić)