Kamerna postavka “Predmeti iz ateljea slavne slikarke: Ljubica Cuca Sokić” u SZPB

NOVI SAD – Izložba “Predmeti iz Ateljea slavne slikarke”, prva u nizu od tri kamerne postavke koje prate izložbu “Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika”, biće otorena večeras u 19 časova. Tom prilikom Marta Đarmati, autorka projekta, održaće stručno tumačenje postavke, obaveštavaju iz Spomen zbirke Pavla Beljanskog. Kamerna postavka “Predmeti iz ateljea slavne slikarke: Ljubica Cuca Sokić”, posvećena je izvanrednoj akviziciji iz 2020. godine.

Članovi porodice Gatalović, naslednici Ljubice Cuce Sokić, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog su poklonili 132 predmeta iz slikarkine zaostavštine.

Postavka pod nazivom Predmeti iz ateljea slavne slikarke, predstaviće najzanimljiviji izbor iz ove vredne akvizicije, koji obuhvata umetnička dela i lične predmete umetnice.

Poklonom iz 2020. godine kontinuirano se uvećava broj muzejskih predmeta koji su pripadali Ljubici Cuci Sokić, kako poklonima same autorke, tako i poklonima porodice Gatalović.

U okviru proslave jubileja Memorijala umetnika, ovom postavkom publika će imati priliku da se susretne sa artefaktima koji su do poslednjeg dana slikarkinog života bili sastavni deo njenog ateljea u zgradi Kolarčevog narodnog univerziteta u Beogradu.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *