GRAČANICA – Predstava “Antigona” Narodnog pozorišta Priština premijerno je izvedena pred gračaničkom publikom koja ju je pozdravila ovacijama i aplauzima. Na velikoj sceni Doma kulture u ovom mestu sutra počinje festival predstava za decu “Mali Joakim”. Suprotstavljanjem Sofoklove, Anujeve i Brehtove Antigone, ovaj komad ,koji je stub antičke kulture, reditelj Nenad Todorović sa izvrsnom glumačkom podelom pred publiku donosi tragediju obojenu svojim umetničkim izrazom.

“Mi smo probali da transponujemo antički svet i antičke principe sa formom koja zahteva multitasking, kako se to danas moderno zove, ali i multižanrovski i multi ideoloski da dođemo do komada koji govori o problemu koji je načelan i veličanstven a on se zove princip morala”, kaže reditelj Todorović.

Predstava je nastala u koprodukciji sa pozorištem Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

“Mislim da smo veliki posao uradili, da je predstava jako značajna i da je ovo novina za našu publiku ovde. Jedno jako čuveno delo, koje je na Nenadov poseban način i posebnim stilom i izrazom predstavljena večeras”, kaže Igor Damnjanović kome je poverena uloga tematskog kralja Kreonta.

“Meni se jako svideo koncept, i način na koji mi ovde pričamo tako da sam u tom smislu zadovoljna. Nekako je malo tužno što ne može da bude puna sala zbog ovih okolnosti, pa nama to nekako malo nedostaje, ali dobro doćiće i ta vremena opet pa ćemo moći da nastavimo kao što smo nekada radili”, kazala je Zorica Regović koja je tumačila lik Antigone.

Oduševljena publika ovacijama je pozdravila glumce koji su vidljivo srećni nakon premijere predstave koja je pripremana, a njeno izvođenje odlagano zbog epidemioloskih mera godinu dana.

A Gračanica će narednih dana biti domaćin 13. festivala predstava za decu “Mali Joakim” u okviru kojeg će na velikoj sceni Doma Kulture biti izvedeno sedam predstava za najmlađe.

Foto: RTV (Milica Stojanović)