BEOGRAD – Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije izjavio je u intervjuu za Drugi program Radio Beograda da duboko veruje da će se pre ili kasnije naći neka mogućnost za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da se u ovom trenutku oko Kosova i Metohije prepliću različiti interesi koji na ljude gledaju kao na predmete, a na Kosovo kao bezdušnu teritoriju.

“Ne moramo da budemo rođena braća, ali bismo mogli da budemo dobre komšije”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da ako se Kosovo i Metohija posmatraju samo kao teritorija ili mit, onda se može govoriti o trenutnim ili konačnim gubitnicima i pobednicima, a ako se Kosovo i Metohija dožive iz perspektive Kosova i Metohije, onda će se videti da je ono zavet i identitet i da je kosovski zavet skopčan sa Novim zavetom.

“U ovom trenutku ne samo da je teško našem narodu na Kosovu i monasima i monahinjama, duboko verujem da će se pre ili kasnije naći neka mogućnost za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu”, rekao je poglavar SPC i dodao da je običan srpski i albanski narod vekovima živeo zajedno.

Upitan o napadima na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića, rekao je da kada ti napadi ne bi bili tragični, bili bi smešni i da ako je neko pokazivao širinu, to je otac Sava Janjić, te da misli da je reč o najbanalnijem politikanstvu.

On je dodao da je Janjić čovek hrišćanin i čovek jevanđelja i da je bilo da je reč o Srbima, Albancima, Romima, on nastajao da bude otvoren prema svima.

FoNet