BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena istaknutom austrijskom piscu – dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Peteru Handkeu.
Handke je odlikovan za naročite zasluge u predstavljaju Srbije i njenih građana u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini, navodi se u ukazu predsednika republike. Vučić je zahvalio Handkeu za sve što je učinio za Srbiju i srpski narod, ističući da je srpski narod srećan što u svoje prijatelje ubraja Klemensa Brentana, braću Grim, Getea, Petera Handkea, jer našem narodu bolji, bliži glasnogovornici nikada nisu bili potrebni.

“A i kako bi, kada svaka Handkeova reč, ma kako suptilna i tanana bila, zvuči gromoglasno i dopire do najudaljenijih kutaka čovečanstva“, rekao je Vučić.

Lično, dodao je, svaki put kada želi da razume i sagleda ljudsku dramu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, posegne za nekom od knjiga iz srpskog ciklusa, kao i da je jednom prilikom govoreći o martovskom pogromu, citirao Handkeovu misao da je “Velika Hoča mesto sa božjim blagoslovom, ali puno nesrećnih ljudi i da bi ih razumeo, dolazim često, volim da razgovaram i pijem vino sa ovim ljudima“.

“Handke ima puno moralno pravo na ovu izjavu, jer je ona proistekla iz ličnog iskustva, za razliku od danas modernih, a površnih ‘news digest’ filozofa”, istakao je predsednik Srbije.

Podsetivši da je Handke, tragajući za istinom, napisao “Pravdu za Srbiju”, Vučić je rekao da je upravo ta piščeva apologetika, ili bar jednim delom, zaslužna za okasnelu Nobelovu nagradu, koju je po obimu dela i njegovom značaju za svetsku kulturu zaslužio još krajem prošlog veka.

Tanjug