Prva izvođenja predstave “Demokratija” u Novosadskom pozorištu

NOVI SAD – U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház pripremaju se prva izvođenja predstave “Demokratija”, koju je ovaj teatar pripremao u koprodukciji sa Beogradskim dramskim pozorištem.
Predstavu Demokratija je prema komadu Josifa Brodskog na scenu postavljao reditelj Veljko Mićunović. Premijerno je prikazana u BDP-u 15. maja, dok će novosadska publika imati priliku da uživa u izvedbama 3, 4. i 5. juna, sa početkom u 19 časova.

“Paradoks demokratije verovatno leži u tome što ‘sebe smatra za Dobro, što večno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo’. Pojedinac se tu nalazi u beznadežno podređenom položaju i nema mogućnost da uzvrati. Sve šanse su na strani protivnika. Moralna superiornost čoveku ne nudi nikakvu utehu. Na raspolaganju mu ostaju samo sopstveni obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju da koračaju sat ili dva. Ali za razliku od individue koja posustaje, demokratija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena, višestruko silovana i gnevna“, izjavio je o predstavi reditelj Veljko Mićunović.

U podeli za Demokratiju su se, pored glumaca iz Novosadskog pozorišta – Arpada Mesaroša i Gabora Ponga, našli Ozren Grabarić, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.

RTV

Foto Novosadsko pozorište (Dragana Udovičić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *