PROKUPLJE – Potpredsedica vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je u Prokuplju otvorila spomen-sobu “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine” i poručila da se Srbija još jednom odužuje topličkim junacima, koji u istoriji svetskog ratovanja zauzimaju jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma.
“Ono što sagradimo u sadašnjosti temelj je za bolju budućnost, ali ni jedne ni druge nema bez temeljnog razumevanja prošlosti. Spomen-soba koja je danas otvorena učvrstiće vezu Topličana sa svojim slavnim precima, a turistima, i što je posebno važno mlađim generacijama, približiti događaje koji su snažno uticali na stvaranje moderne Srbije”, istakla je Gojković.

Podsetila je da, kroz svoju istoriju, Prokuplje nije poznato samo po slavnim ratnicima, već i po brojnim događajima i ličnostima iz oblasti kulture, kao i da savremeno doba, pogotovo kada je reč o kulturi, nosi mnogo izazova i zahteva za prilagođavanjem vremenu odnosno okolnostima koje ono nameće.

Istakavši da Srbija u kojoj danas živimo ne bi bila moguća bez herojskih dela naših predaka, naročito u ratovima koji su na ovim prostorima vođeni početkom 20. veka, ministarka kulture i infmisanja je rekla da su, nažalost, junački podvizi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu.

“Veliki broj generacija odrastao je bez prave slike o tome kolika su bila stradanja srpskog naroda i vojske i koja je cena plaćena za slobodu. Čuveni komandanti Gvozdenog puka, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković ili Dimitrije Milić bili su gotovo nepoznati široj javnosti, a čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj Evropi poveo protiv okupatora tokom Velikog rata, bio je tretiran na nivou statističkog podatka”, konstatovala je Gojković.

Gojković je izjavila da upravo iz ovih razloga, kao odgovorna država imamo obavezu da odamo zasluženu počast svima koji su svojom žrtvom doprineli da Srbija danas bude slobodna i nezavisna.

RTV