GRAČANICA – Na svetski dan slobode medija novinari srpskih redakcija na centralnom Kosmetu još jednom su pozvali nadležne da rasvetle ubistva i otmice novinara na ovim prostorima. Novinari na Kosovu i Metohiji i dalje traže pravdu za ubijene i nestale novinare u periodu od 1998. do 2005. godine.

“Dok su ubice i kidnaperi novinara na slobodi Kosovo neće biti bezbedno mesto za rad novinara i zato je preko potrebno da se ti slučajevi reše i pre svega očekujemo od Specijalnog suda da posle više od 20 godina te slučajeve rasvetli”, kaže Budimir Ničić potpredsenik Udruženja novinara Srbije.

Izveštaj Reportera bez granica jasno pokazuje da je sloboda novinarske profesije na Kosovu i Metohiji na veoma lošem nivou sa osam mesta niže u odnosu na prethodni period. Sa problemima u radu posebno se suočavaju novinari srpskih redakcija.

“Ono što nam ne dozvoljava da profesionalno radimo svoj posao na ovim prostorima je nepoštovanje zakona o upotrebi jezika. Podela redakcija po etničkoj liniji i to što se svako bavi svojom zajednicom i svojim narodom što ne bi smelo da se dešava”, kaže novinarka iz Gračanice Anđelka Ćup.

RTV (Milica Stojanović)

Foto: RTV