DONJA GRADINA, KOZARSKA DUBICA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Vučić je najavio da će Srbija pomoći četiri srpske opštine – tri u Republici Srpskoj, jednu u Federaciji – sa problemima u budžetu, sa 10 do 12 miliona evra.

Vučić je istakao u memorijalnom kompleksu Donja Gradina, da je Srbima važan mir, da moramo biti deo međunarodne zajednice, uprkos licemerju međunarodne zajednice, ali da čuvajući sećanje na zločin sprečavamo da se ovakav zločin, kao što se dogodio na ovom prostoru u NDH, ne ponovi.

“Novi Jasenovci i Oluje neće se više dogoditi našem narodu”, poručio je Vučić.

“Imamo obavezu da govorimo, jer se ovakav zločin može sutra dogoditi bilo kom drugom. Moramo da ga sprečimo na vreme upravo ukazujući na ono što se dogodilo nama, ali ne štedeći sebe, govoreći kada smo mi grešili i pravili zločine“, naglasio je Vučić u obraćanju.

On je istakao da svet u kojem bilo koja nacija može biti istrebljena, svet klanja i logora za decu ne sme više nikada da bude moguć.

„Danas mi ovde sprečavamo taj svet. Sprečavamo svaku pomisao da je moguće izgraditi državu na zločinu, krvi i tuđoj nesreći. Podsećajući na strahotu koja nas je snašla podsećamo sebe na zločin koji je počinjen u naše ime, spremni da ga nikada ne zaboravimo. Svesni smo da je razum sve što nam je ostalo u ovoj nesreći. Razum koji će biti u stanju da pronađe druge načine za život, koji će da upozori na razmere zla, ali i lakoću u kojoj može da nastane ovakav zločin“, ukazao je predsednik Srbije.

Rekao je da je važan razum i svest da na ovim prostorima moramo da živimo zajedno i da smrt nije rešenje.

„Srbija danas počiva na ovom razumu. Zahvaljujući njemu zna da svoju veličinu mora da pronađe u svojim, a ne tuđim dvorištima, da su rast, napredak, putevi, investicije, slobodna trgovina jedini odgovor koji donosi život. Svaki drugi odgovor je put ponavljanja istorije“, poručio je on.

Tanjug