PRAG – NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti, rekao je danas predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Pragu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare preneo da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu i podsetio na 1938. godinu, kada su Češku kako je rekao, izneverili zapadni saveznici, i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni saveznici.

“Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadašnje Jugoslavije”, poručio je Zeman.

On je rekao da ga je sve vreme to mučilo, navodeći da je Češka u vreme kada se o tome odlučivalo bila tek nekoliko nedelja u NATO.

“Tražili smo saglasnost i očajno tražili bar jednu zemlju da bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti”, rekao je Zeman i zatražio oproštaj navodeći da se ovim rešio i svoje dugogodišnje traume, jer, kako je kazao, kajanje oslobađa.

On je citirao staru latinsku izreku “rekoh i spasoh svoju dušu (Dixi et salvavi animam meam).

Vučić: Srbi će od danas Čehe smatrati bratskim narodom

Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, istakao je Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.

“Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu“, podvukao je on.

Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

“Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostoprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo“, naglasio je on.

Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama.

Tanjug, RTV, (Ivana Kamenarac)

Foto:Instagram (buducnostsrbijeav)