TIRANA – Albanski parlament danas je velikom većinom izglasao nepoverenje predsedniku države Iljiru Meti. Za smenu Mete glasalo je 105 poslanika, protiv je bilo sedam poslanika, dok su tri bila uzdržana, prenose albanski mediji. Kako prenosi portal Egzit, Meta je smenjen zbog kršenja Ustava, a konačnu odluku o njegovoj smeni trebalo bi da donese Ustavni sud.

Albanski premijer Edi Rama ranije danas je od poslanika zatražio da glasaju o razrešenju predsednika države Iljira Mete, navodeći da je to volja naroda i da mora bez odlaganja da se ispuni.

On je u obraćanju poslanicima rekao da je Meta osramotio Albaniju u odnosima sa SAD i međunarodnim predstavnicima, prenosi portal Egzit.

“Meta ne može da ima visok status koji mu je dao parlament. Meta je završio posao. Neka se parlament izjasni glasanjem”, rekao je Rama.

On je ponovio da je Meta prekršio Ustav i izdao misiju predsednika.

“Meta je urušio instituciju garancije nacionalnog jedinstva, prekoračio granicu vitalne podele vlasti u našoj parlamentarnoj demokratiji”, ocenio je Rama i dodao da je Meta pravno i moralno naneo štetu Albaniji.

Tanjug

Foto: Printscreen Ilustracija