Biografsko-istorijska drama “Ime naroda” ponedeljkom od 20.05 na RTV1

NOVI SAD – Petodelna biografsko-istorijska drama Darka Bajića, o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije – Svetozaru Miletiću, “Ime naroda” (Srbija,2021), prikazivaće se ponedeljkom od 20:05 na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, počev od 5 jula. Ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotni borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini, lik Svetozara Miletića glavni je protagonista ove mini serije čiju režiju potpisuje čuveni Darko Bajić, po scenariju Milovana Vitezovića.

Nakon što je više puta politički osuđivan, borbu Svetozara Miletića nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.

U prvoj epizodi serije “Ime naroda” upoznaćemo glavne likove, opštu atmosferu u Novom Sadu nakon atentata na prestolonaslednika Ferdinanda, kao i aktuelnu političku scenu s početka 20. veka. Prateći sećanja protagonistkinje Milice Miletić, mlade novinarke, aktivistkinje i jedne od prvih boraca za prava žena u svetu, saznajemo da je njen otac Svetozar Miletić, jedna od najznačajnijih političkih ličnosti na Balkanu.

Glavna uloga pripala je Ljubomiru Bandoviću a u ostalim ulogama su Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Ivan Bekjarev.

Tekst i foto: RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *