Bokelji uvek bili vezani za Pravoslavnu crkvu

KOTOR – Bokelji su uvek kroz istoriju bili vezani za svoju Pravoslavnu crkvu i imali duhovnu vertikalu sa crnogorskim vladikama, izjavio je predsednik Skupštine Matice Boke Siniša Kovačević. Kovačević precizira da je ta duhovna veza nastala još 1219. kad je Sveti Sava osnovao prvu arhiepiskopiju u Boki kotorskoj na Miholjskoj prevlaci koja je preteča Cetinjske mitropolije.

“Dobre odnose sa braćom Bokeljima gajili su sveti Petar Cetinjski i Njegoš, učvršćeni su stolovanjem našeg Bokelja i Grbljanina Mitrofana Bana na prestolu cetinjskog mitropolita i egzarha pećkog trona a posebni doprinos i preporod Crkve u Crnoj Gori i Boki kotorskoj ostvaren je pod tridesetogodišnjim duhovnim vođstvom naših blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i Cuce i Bokelja oca Momčila Krivokapića”, naveo je Kovčević, prenose podgoričke Vijesti.

Ističe da će Bokelji sve uraditi da tako bude i u budućnosti i da će dati svoj doprinos da mitropolit Joanikije i Episkop Metodije ostvare amanet mitropolita Amfilohija da se Lovćenu vrati odsečena glava, Njegoševa kapela.

Tanjug

Foto:  mitropolija.com

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *