Budžetski deficit 40,2 milijardi dinara od januara do aprila, smanjen javni dug

BEOGRAD – Deficit republičkog budžeta Srbije u prva četiri meseca 2021. godine iznosio je 40,2 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. U posmatranom periodu su ostvareni prihodi u iznosu od 427,3 milijarde dinara, a rashodi su iznosili 467,6 milijardi dinara. Samo u aprilu, deficit je iznosio 16,7 milijardi dinara, pri čemu su naplaćeni prihodi u iznosu od 109,6 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 126,4 milijarde.

Poreski prihodi su iznosili 98 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a, 57,3 milijardi dinara, i akciza – 19,1 milijardi. Neporeski prihodi su iznosili 10,9 milijardi dinara, a priliv donacija 0,7 milijardi dinara. Na strani rashoda, izdaci za zaposlene su iznosili 27,1 milijardi dinara, subvenicije su isplaćene u iznosu od 25,8 milijardi (zbog isplate direktne pomoći privredi u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO su iznosili 28,9 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar – april je ostvaren fiskalni deficit od 9,0 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 41,9 milijardi. Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 45,2 milijarde dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *