NOVI SAD – Filip Misita sa grafikom „Sistem ćelija uvezanih unutar Ćelija uvezanih unutar ćelija uvezanih“ osvojio je prvo mesto na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2021“, dok je drugo mesto pripalo Draganu Miličiću, a treće Sanji Brezičanin, saopštili su organizatori.
Žiri za dodelu nagrada na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2021“, koji su činili grafičari mr Danilo Vuksanović (predsednik žirija), dr Snežana Petrović i mr Jasna Gulan Ružić, jednoglasno je dodelio prvu nagradu Filipu Misiti iz Kragujevca za grafiku „Sistem ćelija uvezanih unutar Ćelija uvezanih unutar ćelija uvezanih“ u tehnici spušteni nivo, visoka / duboka štampa (18 x 17 cm) iz 2021. godine.

“Prvonagrađenu grafiku karakterišu svedeni oblici jednostavnog zapisa koje nam sugerišu beskrajni svet mikrokosmosa. Posebnost ovog grafičkog lista je u vešto izvedenom tehnološkom postupku kombinovanjem dva različita načina štampe. Autor oblikuje likovne forme koristeći proces spuštanja nivoa grafičke matrice u dubokoj štampi. Linija kao element koji odvaja površine ostvarena je tragom boje zaostale u rubovima spuštenih nivoa. Prvonagrađeno delo predstavlja odličan primer dobro osmišljenog i kvalitetno izvedenog grafičkog lista.“, navodi se u obrazloženju žirija.

Rođen 1988. godine u Kragujevcu, Filip Misita je završio osnovne i master akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, u studijskoj grupi za grafički dizajn. Na istom fakultetu radi u zvanju docenta u užoj umetničkoj oblasti Grafika i grafičke tehnike. Trenutno je student interdisciplinarnih doktorskih umetničkih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu, na programu Digitalna umetnost.

Drugo mesto na konkursu za najznačajnija likovna ostvarenja iz oblasti umetničke grafike malog formata osvojio je novosadski umetnik Dragan Miličić, za grafiku Zbogom Maestro u tehnici linoreza iz 2021. godine, dok je treće mesto ponela Sanja Brezičanin iz Vršca, za grafiku Otisak prošlosti u tehnici sitoštampe iz 2020. godine.

Na otvaranju su uručena i dva specijalna priznanja – Nagrada za najboljeg mladog umetnika do 35 godina Davidu Tipšinu iz Beograda za grafiku Konzerva u tehnici digitalni print iz 2021. godine i Nagrada za najbolji studentski rad Stefani Jovanović iz Pirota, studentkinji Fakulteta umetnosti u Nišu, za grafiku Faze u tehnici serigrafije iz 2021. godine.

Žiri je dodelio i osam pohvala, a pohvaljeni autori koji su bili u užem izboru za nagrade su: Tamara Banjac, Gabrijela Bulatović, Leonija Milisavljević, Nikola Radosavljević, Miljan Sekulić, Marija Sibinović i Jovana Subašić. Galerija „La Vista“ dodelila je i 2 otkupne nagrade galerije i to: Nenadu Zeljiću i Jani Stankovski.

RTV