NOVI SAD – Posle skoro godinu dana pauze i nemogućnsoti organizovanja koncerata i javnih nastupa kao posledica mera uvedenih zbog korone, a iz želje kako izvođača tako i publike za nastupima i deljenjem lepe energije, Narodni orkestar Ansambla „Vila” priređuje vokalno-instrumentalni Gala koncert, koji će se održati na Letnjoj pozornici Centra za tradiciju i kulturu „Vila” u ulici Jovana Cvijića br.7, večeras sa početkom u 20 časova uz slobodan ulaz.
Narodni orkestar Ansambla „Vila” iz Novog Sada radi u sastavu Srpskog kulturno umetničkog društva „Železničar” osnovanog davne 1934. godine na dan slave car Konstantin i carica Jelena.

Na svom repertoaru neguje pre svega narodnu tradicionalnu muziku srpskog naroda iz svih krajeva, ali i ponešto od drugih naroda, kao i transkripcije poznatih dela čuvenih srpskih i svetski priznatih kompozitora. Program se izvodi oplemenjen, ali sa zadržanim autentičnim notama tradicionalnosti, za koji su danas zaduženi muzički aranžeri: Ivan Sabo i Dragan Narančić.

Kroz godine i godine postojanja, Vilinim narodnom orkestrom prošli su mnogi danas poznati i uspešni muzičari, među kojima bi izdvojili Slobodana Trkulju kao jednog od najistaknutijih, a i danas orkestar čine, između ostalih, učenici srednjih muzičkih škola i studenti Muzičke akademije u Novom Sadu.

Među mnogobrojnim uspesima orkestra i Ansambla u celini, izdvojili bismo samo nekoliko, a to su pobede i specijalne nagrade na Muzičkim festivalima folklora u Požarevcu 2006., Vršcu 2007., Obrenovcu 2012. i u Čačku 2015. godine. A ono čime se trenutno najviše ponosimo je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save drugog stepena, dodeljen 16. novembra 2016. godine na Đurđic – slavu Grada Novog Sada kao i najviše gradsko priznanje – Oktobarska nagrada Grada Novog Sada za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti dodeljene 23. oktobra 2018. godine.

RTV