PIROT – Meštani pirotskog sela Krupac, koje je u doba Rimljana bilo značajno uporište, o čemu se rade istraživanja i naučne studije, veruju da se grob jednog od najpoznatijih vojskovođa svih vremena Atile Hunskog nalazi upravo u tom najvećem pirotskom selu. Nebojša Kostić, predsednik Mesne zajednice Krupac, kaže za Tanjug da verovanje da je grob Atile Humskog kod Krupca datira iz pedesetih godina prošlog veka kada su snažne poplave odnele veliki broj kuća, ali i u koritu reke Nišave kod samog sela otkrile veliku kamenu ploču za koju meštani tvrde da predstavlja grob legendarnog vojskovođe.

‘Pedesetih godina Nišava je plavila, mnogo kuća je odnešeno, bile su velike poplave. Tu je izašao veliki kamen, kamena ploča za koju se smatralo da je ispod njega grob Atile Hunskog. Međutim, u to vreme je bio komunizam, nisu smeli ljudi da to potenciraju pa je to tako ostalo”, kaže Kostić.

Prema njegovim rečima, Krupac je u doba Rimljana bio značajna tačka na tadašnjeg legendarnom Via militarisu.

”Meštani prilikom oranja njiva i danas, čim se malo dublje zaore, nalaze najčešće novčiće. Reč je o novčićima od srebra koje su presvučeni zlatom. Poznato je da je tadašnja rimska imperija na taj način isplaćivala svoju vojsku”, kaže Kostić.

Elena Vasić Petrović, stručnjak niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji radi studiju zaštite sela Krupac kaže za Tanjug da istraživanja pokazuju da je Krupac bila važna tačka odnosno najznačanije naselje van drevnog Turesa, odnosno današnjeg Pirota.

Tanjug