VALENSIJA – Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković čestitala je svojim igračicama na pobedi protiv Španije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Valensiji.
Košarkašice Srbije sinoć su posle velike borbe i drame u završnici meča pobedile domaćina i aktuelnog šampiona posle produžetka 71:64.

“Devojke su te koje su davale koševe, one treba u tom momentu da slave… Pobedili smo ogromnu Španiju, veliku ekipu, koja igra sjajnu košarku. Po intenzitetu svi porede njihovo trčanje sa muškarcima. Stvarno smo uspeli da pobedimo ogromnu ekipu na njihovom terenu. I to u Valensiji, u gradu gde je Španija – Španija”, rekla je Maljković za sajt KSS.

Selektorka je istakla da je timska igra bila ključna za veliki trijumf.

“Čestitam svim svojim košarkašicama. Od prve do dvanaeste, jer je neverovatno koliko su sve pokazale da su tim i koliko su doprinele ovoj pobedi. Ne možete to ni da zamislite. Sve igračice sa klupe, koje su ulazile minut ili dva, plakale su. To je bila ta naša snaga. Čestitam svima na mentalnoj i fizičkoj snazi na ovoj utakmici. Videli ste koliko smo morali da stisnemo zube, u nekoliko situacija. To je mnogo teško! Bilo je mnogo teško prevazići sve to. Prevazići takav stres i ja im od sveg srca čestitam”.

Srbija će u polufinalu igrati sa Belgijom.

“Pokazale su kako se bori za svoju zemlju, upravo u tim situacijama. Dovoljno smo mudri da znamo da ništa nismo uradili, da je ovo bila velika utakmica u našim karijerama. Definitivno! O njoj će se puno pričati, godinama. Drago mi je zbog devojaka. Znamo za šta smo došli i šta je naš cilj. Idemo na medalju! U polufinalu nas čeka Belgija, još jedna velika ekipa”, zaključila je Maljković.

Jovanović: Isplatila se sva borba, sve muke…

Isplatila sva borba, sve muke i baš mi je drago da smo konačno pobedile Španiju, izjavila je košarkašica Srbije Nevena Jovanović.

“To je ono što nas krasi. Uvek iskoči neko drugi. Nije jedna, nije druga, nego sve. Sve znamo šta da očekujemo i šta da radimo kada uđemo na teren. Sada se isplatila sva ta borba, sve muke…”, rekla je Jovanović za sajt KSS.

Jovanović je bila jedna ona najzaslužnijih za veliki trijumf, susret je završila sa dabl-dabl učinkom od 15 poena i 10 skokova, pogodila je i trojku, kojom je stavila tačku na duel.

“Bilo mi je mnogo teško kada su dosudili ta dva penala na kraju 40. minuta. Pomislila sam “Da li je moguće. Nemojte to da radite, pustite nas da igramo košarku”. Ako su bolje, neka nas pobede. Ali, nisu bolje. Uvek kažem – ima Boga. Vratilo se. Neću da kažem da smo im naplatili za sve one poraze, ali baš mi je drago da smo konačno pobedile Španiju”, zaključila je Jovanović.

Tanjug