BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je povodom Svetskog dana vetra da je neophodno da iskoristimo veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.
“Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Ali, trebalo bi da znamo da OIE nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog naše energetske bezbednosti i kvaliteta naše životne sredine. Proces energetske tranzicije započeli smo u novembru prošle godine, kada je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan. Zelena agenda je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta i omogućiti da kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage blizu 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage blizu 170 megavata.

RTV

Foto: Vetropark “Kovačica”