NOVI SAD – Danas je održana onlajn konferencija povodom početka prekograničnog projekta između Segedina i Novog Sada pod nazivom “Znamenite žene u nauci i kulturi”.
Zahvaljujući IPA projektu koji Muzej grada realizuje u saradnji sa fondacijom Novi Sad 2022 i kolegama iz Segedina narednog maja u muzeju će biti otvorena velika multimedijalna izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn. S druge strane u Segedinu će biti postavljena izložba posvećena znamenitim ženama iz tog mesta. Te dve izložbe trebalo bi, zajedničkom rutom i turistički da povežu ta dva grada.

Na onlajn konferenciji i predstavnici iz Segedina su govorili o važnosti promocije uspešnih žena iz prošlosti koje bi mogle biti inspiracija današnjim devojčicama. Istaknuta je i privredna važnost projekta koji bi u turističkoj turi trebalo da spoji dva grada i drugačijom pričom privuče, ne samo domaće, već i posetioce iz Evrope. Pored Mileve Marić, u okviru programa Evropske prestonice kultre, Novi Sad će se odužiti i drugim heroinama iz svoje prošlosti Milici Tomić, Milici Stojadinović Srpkinji, Mariji Trandafil.

Tekst i foto: RTV