Na jesen počinje proizvodnja đubriva u Azotari

PANČEVO – U HIP Azotari trenutno je u toku provera proizvodnih pogona, a novi vlasnik novosadski Promist očekuje da bi uz neophodna ulaganja već na jesen mogla da počne proizvodnja tečnih mineralnih đubriva. Promist je početkom maja kupio Azotaru u stečaju kao pravno lice za 650 miliona dinara na javnoj prodaji. Komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević kaže za Tanjug da je ta kompanija odlučna da u HIP Azotari pokrene proizvodnju mineralnih đubriva.

“I dalje smo u procesu registracije i svih formalno pravnih akata, da bi smo preuzeli vlasništvo nad HIP Azotarom u stečaju. I dalje su u toku ti administrativni poslovi, time se trenutno bavimo. Paralelno bavimo se i defektažom pogona koji nije radio tri godine da bi utvrdili koliko je investicija neophodno radi pokretanja proizvodnje”, kaže Tomašević.

Dodaje da Promist u ovom trenutku ne može da najavi koja će sve veštačka đubriva proizvoditi u Azotari u Pančevu, ali da je izvesno da će biti pokrenuta proizvodnja tečnih đubriva.

“To je nešto što vidimo čvrsto u ovom momentu, a za sve ostalo moramo da prethodno izvršimo defektažu svih pogona, jer tri godine fabrika nije radila. Mi se zaista nadamo da ćemo uspeti da pokrenemo barem jedan deo proizvodnje do jeseni”, kaže on.

Tanjug

Foto: hip-azotara.rs

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *