NOVI SAD – Od jeseni će u obavezan program vakcinacije dece, najverovatnije, biti dodata i vakcina protiv varičele, odnosno ovčijih boginja. Epidemiolozi kažu da je ta odluka doneta po ugledu na razvijene zemlje, kako bi se sprečile eventualne komplikacije kod dece od 10 do 14 godina, a prema poslednjim podacima, u našoj zemlji 14 posto dece tog uzrasta nema razvijen imunitet na varičele.

“U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a odluka da je uvedemo i protiv varičela doneta je po uzoru na razvijene zemlje. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nije bilo nikakvih problema”, kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Jedna od novih kategorija biće deca šestog razreda, koja do sada nisu preležala tu bolest.

“Činjenica je da mi u nekom školskom uzrastu od 10 do 14 godina, imamo nekih 13-14 posto seronegativnih koji ulaze u taj neki adolescentni period bez imuniteta, a osobe koje su starije sklonije su komplikacijama i riziku”, objašnjava dr Snežana Medić, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

“Ovčije boginje ili varičele jesu virusno oboljenje koje izaziva virus varičela zoster. Na našem podneblju javljaju se najčešće kod dece predškolskog i školskog uzrasta” saopštila je za RNS epidemiološkinja Dr Snežana Medić. Da li i kod nas uvesti obavzu vakcinacije dece?

Bolest je najčešće blaga i prolazi bez posledica međutim u određenom procentu od 2-6 odsto, javljaju se komplikacije koje nisu bezazlene, u jednom procentu se dešava i bolničko lečenje.

RTV (RNS, Laura Vujković)