BEOGRAD – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je danas institucije Republike Srpske i Srbije da se zločin u Zanesovićima unese u kalendar obeležavanja masovnih ubistava i pokolja Srba tokom Drugog svetskog rata. Odbor navodi da se upravo obeležava 80 godina od otvaranja tog mesta kod Bugojna za masovnu egzekuciju Srba na teritoriji NDH.

Ubijeno je 1.700 Srba, a masovna ubistva počela su 21. juna 1941. godine, navodi Odbor i dodaje da su u junu i julu 1941. u Zanesovićima ubijani Srbi, najviše iz Bugojna, a dovođeni su i iz Kupresa, Duvna, Livna i Glamoča.

“Samo u jednoj noći u julu 1941. godine nad jamom u Zanasovićima ubijeno je oko 400 Srba”, navodi Odbor i naglašava da je taj zločin potpuno nepoznat srpskoj javnosti kao što do pre 10 godina gotovo niko nije znao za zločin na Garavicama.

U Zanesovićima je, navode, nakon Drugog svetskog rata podignut mali spomenik, srušen 1992. godine. SUBNOR Bugojno je 2000. godine postavio ploču na kojoj je ispisano da je tu ubijeno 1.700 Srba, Jevreja muslimana Hrvata i Roma što, kako tvrde, nije istna jer su u Zanesovićima ubijani isljučivo Srbi.

Tanjug