BEOGRAD – Svaki lekar će vam reći da su dobrovoljni davaoci krvi pravi heroji, jer jedna donacija može da spasi 3 života. Ali dobrovoljno davalaštvo krvi nije samo korisno za primaoca, već utiče pozitivno i na život davaoca. Osim što poboljšava emotivno i fizičko zdravlje, davanje krvi smanjuje stres, negativne misli i doprinosi osećaju zajedništva.

Ako vam je pored navedenog potrebno još razloga kako biste se odlučili da izdvojite pola sata svog vremena i nekom spasite život, možda će vam neki od sledećih razloga uticati na motivaciju da postanete dobrovoljni davalac. Donirana krv je namenjena onima kojima je život ugrožen teškom bolesti, teškim povredama ili teškom nesrećom. Jedini izvor krvi je ljudski organizam i jedini način da se dobije jeste dobrovoljna donacija. Zbog toga krv nema cenu, a nezamenljiv je lek i pomoć u najtežim trenucima. Donirana krv produžava život onkološkim pacijentima.

Donirana krv poboljšava kvalitet života nekih pacijenata, poput obolelih od anemije koji se brzo zamaraju, pate od osećaja pritiska u grudima i često nisu u stanju da obave ni najjednostavnije radnje u toku dana. Zato što je dobrovoljno davalaštvo krvi potvrda dubokog poštovanja tuđeg i vlastitog života, velikodušnosti, odgovornosti, humanosti i visokog morala. Dobrovoljni davalac krvi možete postati svaki dan u Institutu za transfuziju krvi Srbije, na adresi Svetog Save 39, od 7 do 19 časova. Potrebno je da ste zdravi i punoletni, i da imate preko 50 kilograma. Za donaciju je potrebno samo pola sata, radi lekarskog pregleda i provere krvne slike davaoca, koji se rade pre samog davanja krvi kako bi se ustanovilo da ceo proces neće ugroziti ni davaoca, a ni primaoca.