NOVI SAD – Letnja programska šema Radio – televizije Vojvodine ove godine počinje 28. juna. Gledaoci će imati priliku da uživaju u bogatom filmskom programu, zabavnim i muzičkim emisijama. Slušaoce takođe očekuje obilje muzike, a u etru će se naći i neke sad već tradicionalne letnje emisije. Na prvom programu televizije centralne informativne emisije biće emitovane u ustaljenom terminu, dok će emitovanje tematskih informativno – političkih emisija biti nastavljeno na jesen.

RTV će u relaksiranom, letnjem ritmu, propratiti veliki broj festivala i manifestacija, koji će posle duge pauze, na radost publike, biti organizovani širom Vojvodine. I ove godine, RTV će pratiti „EXIT“ festival, odakle će se svakodnevno uživo emitovati „Ritam Exita”.

Emisija „Razglednice” će se tokom trajanja „EXIT“ festivala emitovati sa Petrovaradinske tvrđave, nakon čega će tokom leta biti realizovana sa dve lokacije – iz TV studija i pod otvorenim nebom, na vrhu nove zgrade na Mišeluku.

„Mustre“ će, takođe, izaći iz studija i snimati emisije na više interesantnih lokacija u Novom Sadu i okolini. Tokom leta „Mustre“ će realizovati cela redakcija Zabavnog programa, koja će donositi najsvežije priče o letnjim kulturno – zabavnim manifestacijama.

Ekipa RTV-a će pratiti kako protiče letnji raspust naše najmlađe publike – obići će dečije kampove u prirodi širom Srbije. Početkom avgusta biće emitovane emisije sa Goča, Tare, Divčibara, Zlatibora, Lepenskog vira…

U okviru letnje šeme filmskog i serijskog programa, koja počinje 5. jula, biće emitovana domaća serija „Ime naroda”, koja će se emitovati ponedeljkom od 20.05 na Prvom programu RTV-a. Istog dana, sa emitovanjem počinje serija „Pomeri se s mesta“ – dvojezični sitkom kreatora Slobodana Šuljagića, u produkciji Radio – televizije Vojvodine koji će se na programu naći svakog ponedeljka od 21.30. Kultnu EX YU seriju „Kuda idu divlje svinje“ možete pratiti radnim danima od 22.50. Sredom i četvrtkom od 21.30 biće emitovan sitkom „Specijalna redakcija“. Dokumentarna serija „Za trpezom naših suseda“ na programu je subotom od 13 časova.

Ciklus savremenog dokumentranog filma emitovaće se četvrtkom od 20.10, dok su subota i nedelja rezervisani za noćni letnji vikend bioskop, u okviru kojeg će biti emitovana najatraktivnija filmska ostvarenja.

Drugi program televizije će svoje sadržaje dopuniti emisijama i izveštajima sa kulturno – umetničkih festivala nacionalnih zajednica širom Vojvodine. Tradicija, kultura i umetnost nacionalnih manjina biće zabeležene i predstavljene publici. Mađarska serija „Udavače“, koja je stekla veliku popularnost i izvan matične zemlje, ovog leta biće emitovana i sa titlovima na srpskom jeziku.

Prvi program radija, tradicionalno, letnju programsku šemu prilagođava letnjem, komotnijem ritmu. U programu ostaju sve dnevne informativne emisije, ali će na pauzu otići specijalizovane informativne i deo autorskih emisija, čiji prostor će biti ustupljen muzičkoj redakciji. Od 28. juna uvode se i neki tipično letnji sadržaji, poput „Vojvođanskog leta“ u prepodnevnom programu i „Letnjeg popodneva“.

Na Drugom programu radija Radio – televizije Vojvodine kičma programa ostaje nepromenjena: jutarnji program radnim danima traje tri, a vikendom dva sata, emituje se pet dnevnika i vesti na svakih sat vremena. Više prostora će zauzeti muzičke emisije, dok se dosadašnji tematski sadržaji pripremaju za jesen.

Na Trećem programu radija, koji emituje program na četrnaest jezika nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini – slovačkom, rumunskom, rusinskom, romskom, ukrajinskom, hrvatskom, bunjevačkom, makedonskom, nemačkom, crnogorskom, albanskom, bugarskom, češkom i ruskom jeziku biće određenih izmena. Biće emitovan manji broj tematskih emisija, a program će biti obogaćen muzičkim i kulturnim sadržajima.

Teksti i foto: RTV