PRIŠTINA, GRAČANICA – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije poručili su danas na Gazimestanu da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak očevini. Patrijarh i mitropolit su danas obeležili Vidovdan na Kosovu i Metohiji, a proslava nacionalnog praznika počela je liturgijom u manastiru Gračanica koju je služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitropolita Joanikija, vladike Teodosija i još nekoliko arhiepiskopa.

Nakon liturgije u manastiru, patrijarh i arhijereji služili su opelo stradalima u Kosovskom boju 1389. godine na Gazimestanu, a neposredno pre početka opela, patrijarh je obraćajući se okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima poručio da ukoliko srpski narod izgubi svoj koren i svoj duhovni identitet, onda će izgubiti sve.

“U tom slučaju možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve”, kazao je patrijarh.

Ukazao je i da je vojska cara Lazara u boj sa Osmanskim carstvom bila zbog odbrane identiteta.

“To je novozavetna bitka, za nas je kosovski zavet novi zavet ili kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, Hristov način”, naveo je patrijarh.

Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelji te jevanđeljske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate – ljubav prema Bogu svim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima ko god da su oni, kao prema samome sebi.

“A ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu”, naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, autentični i pravi Srbi neće imati problem sa bilo kim.

Jedna od poruka patrijarha Porfirija bila je i da svaki put kada Srbi dolaze na Kosovo i Metohiju dubinski znaju i osećaju da su se vratili u svoj dom.

“Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom”, rekao je patrijarh.

RTV (Milica Sojanović), Tanjug