BEOGRAD – Zbog užurbanog načina života i mnogo obaveza, sve se više okrećemo kioscima brze hrane i restoranima, a sve manje vremena provodimo u trpezariji, koja je nekada bila centar porodičnog okupljanja. Međutim, kada poželimo da promenimo ovu naviku, idealan prvi korak jeste promena enterijera same prostorije, kojoj treba posvetiti dosta pažnje. Bilo da je trpezarija (video) u vašem domu zasebna prostorija, uklopljena u kuhinju ili dnevnu sobu, uz prave savete je možete urediti tako da prija oku, ali i da bude funkcionalna.
U većim prostorima je nabolje imati zasebnu trpezariju, čiji će centralni deo biti trpezarijski sto TOLEDO, u kombinaciji opak bele i crne, sa pločom od kaljenog stakla, koji monohromatskom kombinacijom doprinosi eleganciji. Uz ovakav sto podrazumevaju se i udobne stolice poput trpezarijskih stolics G604 čija će ljubičasta boja uneti dinamiku u monohromatski ambijent.
U prostranoj trpezariji ostaje mesta i za nameštaj koji služi za odlaganje, a najbolje je ubaciti onaj koji će se i estetski uklopiti. Komoda ENZO, iz istoimene kolekcije, ispunjava navedene kriterijume, njene dimenzije garantuju da ćete spakovati sve što vam je potrebno, dok dizajn podržava moderan stil uređenja. Svakoj prostoriji je potrebna i dekoracija, tako da gornja, ali i otvorena polica mogu poslužiti ovoj svrsi.
Uz ovakav nameštaj predlog je da koristite svedenu dekoraciju, a odlično mogu poslužiti i dva ogledala različite veličine iznad komode, čije će se reflektujuće površine uklopiti uz belu lak foliju.
Ukoliko vam je potreban dodatni prostor za odlaganje, odlično rešenje je vitrina ENZO 2K VS1 125, koja se savršeno uklapa uz ENZO komodu. Ona ne zauzima veliku površinu, a zahvaljujući vertikalnom sistemu odlaganja obezbeđuje dovoljno mesta za sve ono što možda nije stalo u komodu.
Ako vam se u jednoj prostoriji nalaze i kuhinja i trpezarija, pored boje, trebalo bi ih i stilski uklopiti.
Uz kuhinju MILENA, u opak belom dezenu sa belom lak folijom odlično se uklapa se trpezarijski sto CREMONA TS 155×90, koji predstavlja spoj klasičnog i savremenog. Što se stolica tiče, možete birati između modernih stolica NF-901A ili belih drvenih trpezarijskih stolica G504.
Ovakav, monohromantski ambijent možete upotpuniti dekoracijom u boji i time probuditi novu energiju, jer će žuta uneti vedrinu u prostor, a zelena, koju možete uneti putem sobnog bilja, pravo osveženje. Prednost zajedničkog prostora trpezarije i kuhinje upravo je u funkcionalnosti, tako da sto može biti dodatna radna površina, ili na njega možete postaviti bokal sa vodom, voće i kolače.
Vrlo često u ambijentima viđamo i spoj dnevnog boravka i trpezarije, pa je u ovoj situaciji važno da sto uklopimo sa dekorom nameštaja u dnevnoj sobi. Pravi izbor je drvo dekor i artisan hrast, a uz sistem elemenata LAZIO, dizajneri enterijera Forma Ideale predlažu da uklopite trpezarijski sto OSCAR TS, koji zadovoljava sve estetske i funkcionalne zahteve. Malo industrijskog stila uvek dobro dođe, a baš u takvom stilu su stolice KRIS, čija zelena boja daje ambijentu notu avangarde.
Iako je mnogo kombinacija, uz primenu saveta i odabir nameštaja koji odgovara vašem prostoru, sigurno ćete dobiti pravo idejno rešenje za vaš ambijent trpezarije, a onda ćete jedva čekati da se u njoj okupite sa svojom porodicom.