Protest ispred hrama Hrista Spasa Prištini, Eparhija poziva policiju da zaštiti svetinju

PRIŠTINA – Ispred nedovršenog hrama Hrista Spasa u Prištini albanski studenti su održali protest. Iz Eparhije raško-prizrenske poručuju da će nastaviti pravnu borbu za odbranu ove svetinje.
Natpis na vratima hrama “Isus mrzi Srbe” zamenjen je novim “Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija”, koji su navodno ispisali aktivisti Socijaldemokratske partije.

Albanski studenti su protestujući ispred ove svetinje držali parole u kojima se negira verski značaj ovog hrama, već njegovo postojanje ocenjuje kao politička građevina, a liturgiju koja je prvi put juče služena od 1998 godine, kao provokacija. Albanski studenti su parole postavili na vrata hrama, čime je protest završen. Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska osudila je skrnavljenje hrama Hrista Spasa i upozorila da ovakvi postupci podstiču versku mržnju i netrpeljivost.

U saopštenju Eparhije navodi se da se ovakvi napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu ne smeju proglasavati prostim vandalizmom ili uništavanjem imovine jer se time,kako navode, prikriva očigledna mržnja i diskriminacija.

RTV (Milica Stojanović); Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *