BEOGRAD – Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je danas godišnjicu kidnapovanja 10 rudara kopa “Belaćevac” na KiM, koji nikad nisu pronađeni, a predsednik udruženja Simo Spasić kaže da porodice traže pravdu već 23 godine.
Spasić je novinarima ispred Doma Narodne skupštine, gde su bile postavljene fotografije kidnapovanih rudara i rudarski šlemovi, rekao da su na današnji dan 1998. godine pripadnici terorističke zločinačke UČK na radnim mestima kidnapovali 10 rudara površinskog kopa uglja “Belaćevac” u Drenici na KiM.

Naveo je da su ti rudari bili zatočenici logora Likovac, koji je držao komandant UČK Fatmir Ljimaj.

“Nažalost, taj Haški sud neće suditi zbog srpskih žrtava, isključivo zbog šiptarskih žrtava, i neće biti 1998. godina u toj optužnici, neće biti Klečke, Volujka, Mališeva, Lapušnika, Likovca gde su u logorima držani kidnapovani Srbi”, kaže Spasić.

Naveo je da je na žalost za vreme vlasti DOS-a oslobođeno 2.108 kidnapera, terorista, silovatelja i zločinaca na čelu sa braćom Mazreku.

“Nisu tražili da se kidnapovani Srbi oslobode i razmene po pricipu svi za sve. Naše porodice su zavijene u crno”, naveo je Spasić.

Kaže da porodice kidnapovanih i ubijenih 23 godine traže pravdu, ali i navodi da je, nažalost, ubeđen da pravde za srpske žrtve neće biti nikada.

Spasić je rekao da je danas došao ispred Doma narodne skupštine u kojoj se održava posebna sednica posvećena KiM.

Kidnapovani rudari iz rudnika Belaćevac nikada nisu pronađeni, a njihova otmica označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na KiM.

Tanjug