SUBOTICA – Multimedijalna izložba “Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine”, koja je otvorena u vestibilu Gradske kuće u Subotici, priređena je u znak sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u vreme NDH, a autori su Dejan Motl i Tanja Tuleković, viši kustosi “Spomen-područja Donja Gradina” iz Republike Srpske.

“Povod za ovu izložbu bila je 75. godišnjica proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša. Njih 1073 su 22. aprila 1945. godine odlučili da je bolje da poginu od metaka nego da živi upadnu u ruke ustašama. Tako su krenuli u proboj iz koga je samo 160 njih izašlo živo. Oni su na sebe preuzeli misiju da ispričaju šta se dešavalo u tom, najstravičnijem od svih logora u periodu drugog svetskog rata”, kaže Tanja Tuleković, direktorka “Spomen-područja Donja Gradina” iz Republike Srpske i koautorka izložbe.

Samo na 117 hektara Spomen-područja Donja Gradina” pronađeno je 105 masovnih grobnica u kojima je sahranjeno oko 366.000 ustaških žrtava, a procenjuje se da je u koncentracionom logoru Jasenovac ukupno stradalo više od 500.000 ljudi.

“Multimedijalna izložba “Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945″, koju su priredili Tanja Tuleković i Dejan Motl, veliki je iskorak u našim nastojanjima da se mučenja, klanja i ubijanja Srba u tom najmonstruoznijem prostoru predstave i objasne, najpre našem narodu kao potomcima tih stradalnika, a potom i svima ostalima, u nadi da ćemo mi potomci to oprostiti, ali ne zaboraviti, a svi ostali saznati i razumeti naš bol i naša sećanja”, istakao je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Izložbu je otvorio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

RTV (Rada Stajić)